BLOG

Puur en 'in your face'

Tom Arts koos in 2015 voor het ondernemerschap. Hij rondde zijn carrière bij Microsoft af om zaakvoerder te worden van Succeskoffie, een B2B speler gericht op horeca en KMO’s. Deze overstap leidde zowel persoonlijk als professioneel tot heel wat uitdagingen die Tom getriggerd hebben om zich te laten bijstaan door een lifecoach. 

Waarom heb je op een bepaald moment beslist om je te laten coachen?

“Een dikke 2 jaar geleden heb ik de ‘corporate omgeving’ achter mij gelaten om te beginnen ondernemen. Zeer fijn en uitdagend, maar ik voelde wel dat ik soms alleen stond in het nemen van dagelijkse beslissingen en het nadenken over de toekomst en vragen zoals ‘welke richting moeten we uit?’ Dus ik had nood aan een sparring partner die mij zou kunnen begeleiden in dat traject, niet zozeer vanuit de details voor het dagdagelijkse maar meer vanuit een breed aspect. En vandaar ben ik beginnen zoeken naar iemand die mij hierbij zou kunnen helpen en zo ben ik via via bij Ariane terechtgekomen.”

Wat was jouw eerste indruk van Ariane?

“2 zaken vielen me onmiddellijk op: Ariane is zeer puur en zeer ‘in your face’. Zonder je plat te walsen, houdt zij toch direct een scherpe spiegel voor. Dat kwam zeker wel even binnen op dat moment! De eerste twee sessies was ik zelf nog redelijk gesloten, maar vanaf de derde sessie voelde ik echt de klik!”

Hoe pakt Ariane het aan?

“In het begin heeft ze goed geluisterd naar mijn verhaal: wie ben ik, waarom sta ik waar ik sta, welke beslissingen heb ik genomen, hoe is mijn traject in het verleden verlopen – van kindsafaan tot de jonge man die ik vandaag ben :-)  –, welke stappen heb ik gezet, etc. Regelmatig heeft ze mij daar serieus in ‘gechallenged’ om aan te voelen ‘wie is Tom echt?’. En dat is ook haar sterkte: doordat ze ‘intunet’ op haar coachee, kan ze vrij snel doordringen tot de persoon die tegenover haar zit.”

De Solotrip

Tijdens mijn coaching traject dat bestond uit individuele sessies van telkens 1 à 2 uur, kwam ik steeds een beetje dichter bij mijn eigen kern. Dit wierp - zowel privé als professioneel - zijn vruchten af, maar ik voelde dat ik nog ‘meer’ uit mezelf zou kunnen halen. Daarom heb ik besloten ook deel te nemen aan de Solotrip, een individuele trip die Ariane organiseert in de Zwitserse bergen, in Zinal. Het concept is dat je een drietal dagen volledig op jezelf bent aangewezen. Je slaapt in een tentje, ergens afgezonderd op een berghelling. Je vast drie dagen, je drinkt enkel water en de bedoeling is eigenlijk om je te ‘ont-doen’. Je neemt geen pen en papier mee om business plannen te schrijven, geen boeken om te lezen. Je laat de dagelijkse dingen helemaal los en dat is een ontzettend verhelderende en verfrissende ervaring. Doordat je niet eet, gaat je lichaam in vertraging en dat helpt je ook om na te denken over de essentie. Dat heeft mij alvast heel veel inzichten gegeven over mezelf als persoon, wat mij motiveert, waar ik gelukkig van word. Me, myself and I, de mooie natuur: ik heb te weinig woorden om het proces dat zich tijdens deze afzondering voltrekt, ‘juist’ te beschrijven. Het is een unieke beleving die nog lang blijft nazinderen.

Wat heb jij tot hiertoe meegenomen?

De samenwerking met Ariane heeft me duidelijk gemaakt wat voor mij echt belangrijk is en vooral ook hoe ik hier trouw aan kan blijven. Ik ‘doe’ nu minder, maar veel bewuster en daardoor kan ik wat ik doe veel meer op één lijn zetten met wie ik ben.

Hoe reageert je omgeving?

“Ik heb wel het gevoel dat mijn nauwe omgeving de positieve impact van mijn traject kan waarnemen. Vroeger was ik altijd met verschillende initiatieven tegelijk bezig en dan blijf je switchen tussen het ene en het andere. Nu kies ik bewuster en probeer ik veel meer ‘actief’ aanwezig te zijn: niet alleen fysiek, maar ook met de ‘mind’ en dat wordt wel geapprecieerd.

Een andere concrete ‘outcome’ is dat ik mijn focus op efficiëntie probeer los te laten wanneer er zich bepaalde problemen voordoen op het werk. Ik heb geleerd dat het verhaal errond enorm belangrijk kan zijn. Door mijn teamgenoten de ruimte te geven om te vertellen en respectvol en met meer begrip naar hen te luisteren, is de lading er vaak al gedeeltelijk af. Vervolgens zoeken we samen naar een oplossing, waardoor we er als team weer sterker uit komen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In het algemeen heeft Ariane me met zachtheid naar mezelf leren kijken. Ze heeft mij doen inzien dat je als persoon reageert door conditioneringen en filters die je hebt opgebouwd doorheen de jaren. Het zijn verwachtingen die je voor jezelf stelt of waarvan je denkt dat de omgeving die van jou verwacht. En dankzij haar weet ik dat het OK is om eens even stil te staan bij deze ontwikkelde patronen, om ze (deels) los te laten en te ‘herprogrammeren’.”

Afsluitend

“Ik ben nu een jaar in coaching bij Ariane en het blijft me bij elk contact met haar verbazen, hoe snel zij tot bij de kern van de zaak komt op een speelse en tegelijkertijd confronterende manier. Zij prikt erdoor, en dat is wat ik van een goede coach verwacht!”.
 

Terug naar overzicht